duminică, 6 ianuarie 2013

EN THEOS

Acum câteva zile, Iulia Pană a postat pe facebook o fotografie de-acum mulţi ani, cu o parte din Cenaclul Eveniment. N-o mai aveam. Şi nici acea perioadă nu mai exista în amintirile mele active. Era pusă undeva, într-un sertar închis de evenimentele vieţii, care-au împins spre-o aparentă uitare întâmplările trecute. Dac-ar fi să transform fotografia alb-negru într-una color, actualizând-o, în acelaşi timp, ce-aş vrea să nu se piardă? Inocenţa... sau poate tinereţea...? Nu. Las Cezarului ce-i al Cezarului şi timpului tributul care i se cuvine. Însă ceea ce trebuie păstrat neatins este entuziasmul.

Este un cuvânt cu etimologia în grecescul enthousiasmos, derivat de la entheos. En Theos! Zeul din tine. Cel care-ţi pune în mişcare impulsurile sufleteşti şi-ţi porneşte toate motoarele interioare. Ale minţii şi ale trupului. Cel care-ţi arată direcţia, care-ţi arată cine eşti cu adevărat şi care este misiunea ta. Cel care-ţi deschide al treilea ochi pentru a vedea că în orice întâmplare există o lecţie de viaţă şi că orice piedică nu are decât rolul de a-ţi corecta Drumul. Cel care te face să descoperi că în jurul tău ai infinite motive să te bucuri şi să râzi. Cel care-ţi arată vocaţia pe care o ai şi pe care trebuie s-o urmezi, căci poţi fi, şi tu, un creator. Mai important sau mai puţin important, asta nu contează.

Ce altceva este vocea copiilor care intră în dialog cu o frunză, cu o gâză, cu o jucărie (înţelegându-le şi vorbindu-le cu o încântare plină de puritate), ce altceva este bosumflarea lor la orice nu le convine (căci ei nu au învăţat încă ce înseamnă disimularea), decât entuziasmul de a trăi intens orice clipă? Ce altceva este visul adolescentului de a deveni, decât entuziasmul de a crede că orice este posibil? Avem, fiecare dintre noi, datoria de a păstra neîntinat acest entuziasm din noi şi misiunea de a ocroti entuziasmul din copiii şi adolescenţii de lângă noi. Atât timp cât există Zeul din tine, nimic nu este pierdut. Asta este ce aş vrea să le  transmit, la început de an, copiilor şi adolescenţilor de lângă mine, prietenilor mei.

PS Puteam traduce "En Theos" şi prin "Dumnezeul din tine". Dar EL este unul singur, deasupra noastră, a tuturor.





2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă i-a fost de folos cuiva, chiar și la șapte ani după ce a fost scris. Eu mulțumesc pentru feedback!

      Ștergere

Faceți căutări pe acest blog